„Seeds for the Future” – online program obrazovanja i obuke usmjerenog na industriju, inovacije i tehnologiju

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s tvrtkom Huawei Technologies po četvrti puta provodi program obrazovanja pod nazivom „Seeds for the Future”.

Riječ je o programu koji Huawei Technologies od 2008. godine, u okviru globalne inicijative, nudi najboljim studentima iz raznih zemalja s ciljem pružanja aktivnog i praktičnog iskustva učenja, uvida u istraživanje i razvoj, kao i pristupa dijelu Huawei-jeve najnovije visokotehnološke opreme za informacijsko-komunikacijsku tehnologiju (IKT). Program će se i ove godine provoditi virtualno.

 

Program se provodi na temelju Memoranduma o suglasnosti o suradnji u okviru programa obrazovanja i obuke usmjerenog na industriju, inovacije i tehnologiju „Seeds for the Future”, koji je potpisan 12. travnja 2019. između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologies, a u sklopu procesa razvoja bilateralnih odnosa s Kinom. Temeljem Memoranduma, namjera programa bila je omogućiti usavršavanje pedeset studenata s hrvatskih sveučilišta iz IKT područja te ostalih disciplina, kao što su znanost, tehnologija, inženjering i matematika, tijekom razdoblja od pet godina, pri čemu se trebalo educirati po deset studenata godišnje. Uzimajući u obzir pandemijske okolnosti, održavanje programa prešlo je u virtualno okruženje, a ove je godine osigurano 30 slobodnih mjesta.

 

Prva skupina od deset hrvatskih studenata boravila je tijekom studenoga 2019. godine dva tjedna u sjedištu Huaweija u kineskom Shenzhenu. Studenti su prilikom svog boravka u Kini stekli vrijedna nova znanja koja će jednog dana moći implementirati u svoje karijere. Tijekom trogodišnjeg razdoblja virtualne nastave, Huawei se nastojao prilagoditi novonastalim okolnostima i svake godine je dodatno poboljšavao program. Programu je povećana obrazovna vrijednost; okruženje je multikulturno. Dio programa odvija se prijenosom uživo što omogućava veću interakciju koja pridonosi većem umrežavanju polaznika. Velika pozornost pridaje se poticanju među-kultumih vještina i društvene odgovornosti.

 

Ovogodišnji virtualni program (https://www.huawei.com/minisite/seeds-for-thefuture/program.html) trajat će osam dana i nudi upoznavanje s najmodernijim tehnologijama, kao što su 5G, kibemetička sigurnost i umjetna inteligencija.

Program nudi različite vrste poučavanja, a uključuje čak i mentorstvo. Proučavaju se zanimljiva rješenja i poslovni modeli.

 

Program će se održati od 17.-24. listopada 2022.

 

Materijali za prijavu trebaju sadržavati životopis, prijepis ocjena koji ukazuje na akademsku izvrsnost, popratno pismo i/ili dvominutni osobni video.

Osnovni kriteriji odabira kandidata za sudjelovanje u programu uključuju (ali nisu ograničeni na to):

– prosjek ocjena 3.0 ili viši, ne zahtijeva se profesionalno iskustvo. Preporučuje se poticanje rodne ravnopravnosti pri odabiru kandidata i imati barem jednu trećinu žena;

– radovi i video prikazi koji odražavaju poznavanje osnova IKT-a, zanimanje za IKT, interes za Kinu i entuzijazam za učenje (otvoreni um).

 

Zainteresirani studenti mogu se prijaviti slanjem sve potrebne dokumentacije mailom na adresu kolegice Mirele Bašić: mirela.basic@fesb.hr,  najkasnije do 03.10.2022. godine.

 

Kategorije