LHC Days in Split

Od 03. do 08. listopada 2022. godine, Sveučilište u Splitu (FESB i PMF) organiziraju 12. konferenciju “LHC Days in Split”, koja u Split dovodi međunarodno priznate znanstvenike iz cijelog svijeta.

 

Konferencija se održava u hotelu Cornaro, Sinjska ul. 6. Na konferenciji će se predstaviti najnoviji rezultati iz područja fizike koja se izučava na LHC akceleratoru na CERN-u, te iz područja astročestične fizike i kozmologije.

 

Program konferencije je dostupan na web adresi:

https://indico.cern.ch/event/877521/.

 

U sklopu konferencije organizirano je javno predavanje koje je na rasporedu u subotu 8. listopada 2022., od 11 do 12:30 sati, hotel Cornaro.

 

Predavanje će održati profesor Goran Senjanović, Splićanin i teorijski fizičar svjetskog glasa, naslov – ”Je li priroda ljevoruka? Neutrino daje odgovor”. Predavanje donosi detalje velikog znanstvenog doprinosa profesora Senjanovića, “lijevo-desno” simetrične teorije elektroslabih interakcija u okviru koje je predviđena masa neutrina, koja je znatno kasnije eksperimentalno potvrđena.

 

Pitanje ”služi li se priroda jednako lijevom i desnom rukom?” je centralno pitanje u fizici elementarnih čestica, koje je dovelo i do samog Standardnog Modela – teorije koja opisuje svijet sićušnog. Odgovor ne to pitanje je suštinski aspekt teorije profesora Senjanovića i predmet je eksperimentalnih istraživanja na LHC akceleratoru na CERN-u.

 

Prilog:

Kategorije