StartIT Student – pobjednici

Na StartIT Demo Dayu, održanom  u PICS-u, tim Growi osvojio je prvo mjesto i 7000 kuna. Njihova influencer marketing platforma proglašena je, naime, najboljim projektom u inicijalnoj fazi razvoja inovativnih proizvoda ili usluga prve generacije StarIT Student projekta u organizaciji ICT županije, startup zajednice Digitalna Dalmacija te Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu.

 

 

Odluka je to žirija koji su činili predstavnici međunarodno poznatih hrvatskih IT tvrtki i predstavnici poticanja startup poduzetništva: Dean Marušić (Ericsson Nikola Tesla), Branko Šegedin (Sistemi.hr) i Marko Mimica (Net Hub – Poduzetnički akcelerator).

 

Ekipu pobjedničkog tima „Growi“ čine studenti Marko Ćurin, Božo Durdov, Marko Burazin i Mislav Brčić koji su elektonička i računarna znanja stjecali na FESB-u. Marko Burazin, član pobjedničkog tima, do nedavno je bio student FESB-a, a uskoro nastavlja obrazovanje na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. U tvrtki Ericsson Nikola Tesla radi kao student, ali je, kako nam je ispričao, oduvijek imao poduzetničke apsiracije.

 

Od 15.000 kuna koliko je iznosio nagradni fond, 5000 pripalo je drugoplasiranima – timu developAAR kojem je pobjeda izmaknula za samo jedan bod. Članovi tima, studenti viših godina FESB-a, Matej Vuko, Marino Jurić i Klara Bruna Tomić pod vodstvom mentora izv. prof. dr. sc. Marjana Sikore osmislili su aplikaciju koja doživljaj zabave, edukacije ili turizma čini ljepšim i zanimljivijim.

 

Treće mjesto i 3000 kuna osvojio je tim termiNAV koji ‘olakšava život’ putnicima u zračnim lukama. Aplikaciju su zajednički osmislili studentice Andrea Zečević i Damjana Barić uz mentorstvo doc. dr. sc. Marina Bugarića s FESB-a. Kako nam je pojasnila članica tima Andrea Zečević, aplikacija za navođenje putnika unutar zračne luke, omogućila bi im lakše snalaženje i pronalaženje izlaza u situacijama kada su u stisci s vremenom i ugodniji boravak kada ga imaju napretek.

 

Timovi s navedenim inovativnim projektima nagrađeni su ujedno i direktnim upisom na sedmotjednu StartIT akademiju koja kreće već sljedećeg tjedna.

 

Zahvala i prigodni poklon za sudjelovanje pripali su četvronagrađenima, timu Evala koji su osmislili mobilnu aplikaciju za kreiranje jedinstvenih turističkih tura prema konceptu storytellinga. U timu je multidisciplinarni tim studenata:  Nikolina Barada-studentica pete godine poslovne ekonomije, Ivana Miše – studentica pete godine sociologije, a Dario Dundić i Ivan Žunabović završili su računarstvo na FESB-u.

 

Damir Brčić, organizator i voditelj projekta ICT županija i projekta StartIT Student, izrazio je zadovoljstvo sjajnom atmosferom koju su timovi priredili u PICS-u, ali i sadržajem koji su predstavili žiriju.

Napomenuo je kako se radi o prvoj iteraciji StartIT Student poduzetničke akademije te da su izuzetno zadovoljni kvalitetom timova, podrškom i ostvarenom suradnjom, osobito zato što su se u same timove u svojstvu mentora uključila dva, kako ih je opisao, vrhunska profesora. Vjeruje da će to biti odlična preporuka za sljedeće iteracije.

 

Izv. prof. dr. sc. Tea Marasović, prodekanica za nastavu FESB-a, izrazila je zadovoljstvo što su proširili suradnju s ICT županijom i općenito Splitsko-dalmatinskom županijom s kojima je, kako je naglasila, već ostvaruju kroz različite razvojno-istraživačke projekte.

‘Drago mi je što surađujemo i u ovom obliku i što se u prvoj generaciji pokazala velika zainteresiranost. Najbolji ulaze u StartIT akademiju gdje bi trebali nadalje razvijati svoje proizvode, stoga se nadamo da će neki od njih prerasti u pravu tvrtku, u možda neki novi Google’, reakcija je prodekanice koja  također smatra kako žiriju nije bilo lako jer je čula podosta zanimljivih ideja.

 

Dean Marušić iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla, član žirija, potvrdio je da se nije radilo o lakoj odluci.

‘Cijela je ova aktivnost izvrsna zato što sudjeluju mladi ljudi koji su još na fakultetu, uče o poduzetništvu od vrhunskih mentora, rade s vrhunskim profesorima. Takve su im i ideje – vrhunske i vezane uz realne probleme koje su prepoznali. Nadamo se kako će ih u budućnosti i realizirati. Ove kvalitetne ideje trebaju se tehnološki odraditi do kraja, ali su na dobrom putu.

Gledajući mentore i profesore koji su imali, a koji su već savladali prve poduzetničke izazove pa i neuspjele projekte, studenti su mnogo mogli naučiti za početak. Čak i ako im predstavljene ideje ne uspiju, bitno je da su dobili saznanja o onome što ih čeka u poduzetničkom životu’, komentirao je Marušić.

 

Studentski poduzetnički projekt StartIT Student pokrenut je u suradnji ICT županije i FESB-a. Namijenjen je upravo studentima FESB-a koji žele svoje znanje primijeniti u poduzetništvu i ideje pretvoriti u proizvod spreman za tržište.
Sudjelovanjem u prvoj generaciji StartIT Student projekta, 30 studenata imalo je priliku, uz pomoć mentora, profesora s FESB-a, izraditi vlastiti MVP, odnosno prototip za tržište.

 

Više detalja o cjelokupnoj višetjednoj edukaciji i intervju s nagrađenim timovima možete vidjeti na  https://www.ictzupanija.hr/novosti/startit-student-splitski-studenti-briljirali-najboljim-poduzetnickim-projektom-proglasena-influencer-marketing-platforma .

Kategorije