Istraživači FESB-a na Hrvatsko-španjolskom forumu istraživanja nuklearne fuzije

Projekt International Fusion Materials Irradiation Facility- Demo Oriented Neutron Source (IFMIF-DONES) krucijalan za razvoj fuzijske elektrane DEMO. U realizaciji IFMIF-DONES koji se smatra jednim od ključnih projekata European Roadmap to the Fusion Energy Hrvatska je uz Španjolsku vodeća zemlja.

 

 

Radi se uređaju koji je po značaju odmah iza ITER-a (International Thermonuclear Experimental Reactor), a u njegovoj realizaciji uz Hrvatsku i Španjolsku sudjeluju još Belgija, Francuska, Italija, Mađarska, Njemačka, Poljska, Portugal i Velika Britanija uz EUROATOM, EUROfusion te Japan, kao promatrač.

DONES se gradi na lokaciji u Granadi u Španjolskoj, sukladno zajedničkom prijedlogu Španjolske i Hrvatske. Hrvatsko-španjolski forum istraživanja nuklearne fuzije održao se u Zagrebu 17. 11. 2022.

Na forumu IFMIF-DONES sudjelovali su španjolski kralj Filip VI. i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, a potpisan je i Sporazum o suradnji između Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Ministarstva znanosti i inovacija Kraljevine Španjolske.

Hrvatski konzorcij DONES.HR čine Institut Ruđer Bošković (voditelj konzorcija, dr. Tonči Tadić je predsjednik konzorcija te Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice), Institut za fiziku Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu, Metalurški fakultet, te Sveučilište u Splitu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB).

Fuzijsku istraživačku grupu na FESB-u koja je aktivno radi na problematici fizike plazme i fuzijske tehnologije aktivna od 2012. vodi prof.dr.sc Dragan Poljak, a članovi tima su još izv.prof.dr.sc. Vicko Dorić, izv.prof.dr.sc. Silvestar Šesnić i dr.sc. Anna Šušnjara. Svi članovi grupe bili su aktivni u radnim paketima ITER-a za matematičko modeliranje ravnoteže plazme  i transportnih jednadžbi dok na DONES projektu aktivno sudjeluju prof. Poljak i dr Šušnjara na radnom paketu za stohastičku obradu neutronskih snopova. Prof. Poljak ujedno je i predstavnik FESB-a u Upravnom odboru konzorcija DONES.HR.  

Kategorije