Dan otvorenih vrata RCK Obrtne tehničke škole Split

U petak 31. ožujka u Obrtno tehničkoj školi održao se drugi po redu Dan otvorenih vrata, aktivnost u sklopu projekta “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo Splitsko-dalmatinske županije” koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 

 

Program je otvorio ravnatelj Milivoj Kalebić te je ovom prilikom poručio: “Naša škola podjednako je interesantna i za cure i za dječake, jer će ih osposobiti odmah za praktični rad. Regionalni centar kompetentnosti je nešto novo u Hrvatskoj, projekt u kojem se škole promoviraju i bolje opremaju kako bi učenicima pružile više u smislu edukacije. Počašćeni smo što ste danas došli vidjeti ovu školu i nadamo se da ćete nam se vratiti kao budući učenici.”

 

U sklopu programa održana su predavanja na temu Perspektiva nakon OTŠ-a – razmjena iskustava bivših učenika škole sa sadašnjim učenicima. Nekadašnji učenici, redom uspješni poslovni ljudi, ali i profesori u Obrtno-tehničkoj školi prenijeli su svoja iskustva od srednjoškolskih dana do danas te naglasili kako je jedan od najvažnijih elemenata uspjeha praktičan rad. Savjetovali su sadašnjim učenicima da svakako nakon srednje škole ili fakulteta odrade par godina kako bi stekli iskustvo u praktičnom radu koje je danas neprocjenjiv resurs te jamac uspjeha.

 

Djeca i roditelji imali su priliku upoznati se s programima koje Obrtno tehnička škola nudi. Pokazne radionice uključivale su elektro zanimanja: elektroinstalater, elektromehaničar, automehaničar, tehničar za električne strojeve s primjenjenim računalstvom kao i radionice strojne i ručne obrade metala.

 

Predavanja predstavnika poduzeća i obrtnika bila su iznimno važna za popularizaciju strukovnog obrazovanja, usavršavanja u struci i razmjenu znanja i iskustva. Tako su se predstavila poduzeća Apicum d.o.o., Bitart Consulting d.o.o., Schrack Technik d.o.o. i S+B Systemtechnik d.o.o. Od strane obrtnika, na Danu otvorenih vrata sudjelovali su predstavnici obrta Motorbox u domeni autoelektrike te obrta za završne i elektroinstalacijske radove Enija Interijer.

 

Tijekom cijelog dana, posjetitelji su mogli razgledati radove učenika Obrtno tehničke škole, sudjelovati u radionicama 3D ispisa kao i zabaviti se uz virtualnu stvarnost.

 

O projektu: Regionalni centar kompetentnosti izgrađuje se kao mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja u području elektrotehnike i računalstva za Splitsko-dalmatinsku županiju te poveznica između gospodarstvenih subjekata i obrazovnih ustanova radi uspostave suradnje i prilagodbe strukovnog obrazovanja sa zahtjevima tržišta rada i najnovijih tehnologija te modernih metoda rada.

 

U sklopu aktivnosti RCK razvijati će se postojeći redovni programi u sektoru elektrotehnike i računalstva kroz suradnju sa ostalim strukovnim srednjim školama, visokim učilištima i poslodavcima i obrtnicima iz navedenog sektora, uz podizanje kompetencija učenika za poduzetništvo i razvijanje vještina za uključivanje u tržište rada, potpomognuti uključivanjem gospodarstvenika u obrazovanje kako bi učenici stekli što aktualnije obrazovanje. U sklopu projekta dobivena je suglasnost Ministarstva obrazovanja i znanosti za izradu Standarda zanimanja, Standarda kvalifikacija i kurikuluma za zanimanje „Tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom“ te je prijavljena i izrada Standarda zanimanja, Standarda kvalifikacija i kurikuluma za pomoćno zanimanje u području računalstva („računalni operater“).

 

Osim toga u RCK se razvija i modernizira obrazovanje odraslih te uspostavlja podrška svim bivšim učenicima Obrtno tehničke škole koji su postali obrtnici u cilju stalnog napredovanja u struci i stjecanja novih znanja i korištenja modernih alata u struci. Razvojem i usvajanjem novih znanja i tehnologija RCK će, uz podršku partnera, nuditi podršku svim obrtnicima i poslodavcima u sektoru elektrotehnike i računalstva za razvoj njihovih djelatnosti i metoda rada kao i za edukaciju i usavršavanje njihovih djelatnika. Djelokrug aktivnosti RCK je najviše u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, preko svojih partnera, odgojno obrazovnih ustanova s tog područja i gospodarskih subjekata tih županija. U suradnji sa gospodarskim subjektima navedenih županija ali i kroz suradnju sa gospodarskim i obrazovnim subjektima iz europske unije, uključiti će se u promociju novih i ekološki prihvatljivih tehnologija, promociju modernih alata i uređaja kao i metoda rada.

 

FESB je jedan od partnera na projektu RCK. Trajanje projekta je 48 mjeseci, točnije do 29. prosinca 2023. godine.

 

Ukupna vrijednost prijekta je 49.978.113,43 HRK, a od toga je sufinancirano sredstvima Europske unije 49.978.113,43 HRK.

Kategorije