Preminuo prof. dr. sc. Vjekoslav Sinković

Vjekoslav Sinković, umirovljeni redoviti profesor u trajnom zvanju preminuo je 1. travnja 2023. godine u Zagrebu u 85. godini života. Od godine 1963. do umirovljenja 2008. godine radio je na Zavodu za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Jedan je od osnivača studijskog programa “Telekomunikacije i informatika” koji je uveden u akademskoj godini 1970./1971. i na kojem je studij završilo više od 2500 studenata. Pored predmeta Teorija informacije i Informacijske mreže na diplomskom studiju, na doktorskom je studiju predavao predmete Informacije i komunikacije te Analiza informacijskih procesa.

Predavao je i na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu i Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

Objavio je knjige: Teorija informacije (1984.), Informacijske mreže (1994.), Informacija, simbolika i semantika (1997.). Nagradu za znanstveni rad »Nikola Tesla« dobio je 1971., nagradu HAZU »J. J. Strossmayer« 1995., a Državnu nagradu za znanost za životno djelo 2014.

Svojim znanstvenim i nastavnim radom dao je značajan doprinos razvitku studijskih programa u području informacijske i komunikacijske tehnologije na FESB-u. Predvodio je grupu nastavnika koja je pružala potporu u ustrojavanju i održavanju nastave u području telekomunikacija i informatike. U razdoblju od godine 1975. do godine 1985. bio je nositelj te održavao nastavu iz predmeta Telekomunikacije I i Telekomunikacije II na FESB-u.

Profesor Vjekoslav Sinković ostavio je trajan trag u razvitku našeg Fakulteta. Sjećamo ga se sa zahvalnošću. Počivao u miru.

Kategorije