Izvrstan uspjeh FESB Racing tima na međunarodnom natjecanju

Tim s Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje u Splitu ostvario je izvanredan uspjeh na međunarodnom natjecanju Formula Student ATA koje se održalo u Italiji od 12. do 16. srpnja 2023.

 

 

To je natjecanje studenata inženjerstva koji dizajniraju, izrađuju i testiraju svoje vlastita trkaća vozila. Sastoji se od različitih disciplina koje ocjenjuju performanse, sigurnost, pouzdanost, inovativnost i troškovnu učinkovitost vozila a podijeljene su u statički i dinamički dio.

Prije samih disciplina, potrebno je bilo uspješno proći detaljan tehnički pregled, testira se i pregledava izrada bolida, kvaliteta zavara i obdabira materijala, tehnička dokumentacija i ispravnost kupljenih komponenti, testira se hoće li bolid ostati u doticaju sa podlogom pri velikim iznosima bočnih sila, razina buke i sposobnost sustava kočenja… Tome su bila predviđena dva puna dana. Nakon što se inspekcija uspješno prošla, red je došao na statičke discipline. Suci koji su pregledavali FESBov bolid dolaze iz uglednih automobilskih tvrtki kao što su Maserati, Fiat, Dallara, Ducati, Alfa Romeo te ih nije bilo lagano za impresionirati ali je tim svejedno zaradio visoko 5. mjesto u kategoriji Engineering Design. Nakon prolaska statičkih disciplina, red je došao na dinamičke; ubrzanje, skidpad, autocross i utrka izdržljivosti, za koju je većini timova jedini cilj da je uspješno završe. Tim je unatoč nepredviđeno visokim temperaturama na stazi uspješno završio i utrku izdržljivosti te je i u njoj ostvario 5. mjesto.

Na natjecanju je ukupno sudjelovalo 65 timova iz cijeloga svijeta a FESB Racing je zadržao ukupno 5. mjesto u poretku od 22 tima u kategoriji s pogonom na unutrašnje izgaranje.

FESB Racing se natjecao bolidom FRT03, koji je pogonjen motorom zapremnine 600 cm3, proizvodi 91KS a sam bolid teži samo 243 kg. Tim je posebno dobro prošao u statičkim disciplinama u kojima se ocjenjivao inženjerski pristup razvoju proizvoda, inovativnost, tehnološka rješenja, cijena i sveukupni dizajn, kojega je pohvalio i sam Giampaolo Dallara, inženjer i osnivač Dallara automobila.

Ovo je rezultat višegodišnjeg projekta na kojem je tijekom godina sudjelovalo preko stotinu studenata, uz pomoć i podršku cijenjenih profesora čija su znanja i mentorstvo značajno doprinijeli ovom izvanrednom rezultatu. Ključni faktori koji su omogućili ostvarivanje ovog cilja bili su timski duh, neumorni entuzijazam te bogatstvo znanja i vještina koje su unesene u svaku fazu projekta.

Čestitamo članovima FESB Racing tima!

Kategorije