PONOSNI NA NAŠE PROFESORE I KOLEGE!

IZMEĐU OSTALOG, USPJELI SU IZMJERITI KOLIKO SMO KONCENTRIRANI NA POSLU I TO UZ POMOĆ “MOZGOMETRA”

 

 

Prije pet godina na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) četvero mladih profesora, izv. prof. dr. sc. Duje Čoko, izv. prof. dr. sc. Toni Perković, izv. prof. dr. sc. Petar Šolić, doc. dr. sc. Maja Škiljo, pokrenulo je Laboratorij za Internet stvari.
Sve je počelo prijavom uspostavnog projekta “Internet of Things: Research and Applications”, koji je Hrvatska zaklada za znanost financirala u ukupnoj vrijednosti od 2.097.535,25 HRK (282.105,10 EUR).
Tijekom pet godina napravili su devet različitih prototipova senzora i pratećih softvera, ispisali više od 2000 stranica iscrpnih testiranja i rezultata koji opisuju način i performanse kako se ti senzori koriste te su uspjeli i izmjeriti koliko smo koncentrirani na poslu i to uz pomoć „mozgometra“. O uspjehu projekta najbolje govori gotovo 70 znanstvenih radova iz područja pametnih i održivih tehnologija proizašlih iz fundametalnih kao i primjenjenih istraživanja u računarstvu i elektrotehnici, ali i u multidisciplinarnim područjima iz sfere medicine i građevinarstva.

Između ostalog, tijekom rada na projektu, evaluirana je kvaliteta komunikacijskih tehnika za slanje podataka na srednje i veće udaljenosti; izrađeni su alternativni senzori koji su svojom tehnikom jednostavniji, energetski efikasniji, a pojedinačno i jeftiniji.

Područja kojim su se bavili su Radio Fraquency Identification, smart parking, pametno navodnjavanje, termalna ugoda te izrada novih sučelja za interakciju s korisnicima.

Članak je objavljen u „Slobodnoj Dalmaciji“ na poveznici https://slobodnadalmacija.hr/split/koliko-ste-koncentrirani-na-poslu-splitski-strucnjaci-su-to-izmjerili-napravili-su-mozgometar-i-druge-top-stvari-1330238.

Kategorije