FESB Racing ostvario novi uspjeh na međunarodnom natjecanju MotoStudent

Tim Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, FESB Racing ostvario je novi uspjeh na međunarodnom natjecanju MotoStudent koje se održalo na povijesnoj MotoGP stazi u Aragonu u Španjolskoj od 10. do 15. listopada.

 

 

To je natjecanje studenata inženjerstva koji dizajniraju, izrađuju i testiraju svoje vlastite motocikle. Sastoji se od različitih disciplina koje ocjenjuju performanse, sigurnost, pouzdanost, inovativnost i troškovnu učinkovitost vozila, a podijeljene su u statički i dinamički dio.

Iako je tim fizički boravio na stazi pet dana, samo natjecanje traje tri puna semestra, a postepeno se ocjenjuje svaki dio projekta, od njegovog koncepta i razrade idejnih rješenja, proračuna komponenti, tehničke dokumentacije, pa do same izrade, korištenih tehnologija, primjene inovativnih rješenja te validacije i testiranja svega proračunatog i simuliranog. Kulminacija tri semestra je velika utrka u Španjolskoj, na kojoj se motocikl natječe s projektima drugih timova u sedam kategorija, dizajniranim kako bi ispitale svaki njegov dio. Tako se boduje duljina puta kočenja, ubrzanje, poligon, najveća brzina, pouzdanost, najbrži krug i na kraju sama pozicija u velikoj utrci. Pravila po kojima se izrađuju motocikli preuzeta su iz Moto3 pravilnika, a utrka ima sve procedure kao u bilo kojoj svjetskoj utrci pod pokroviteljstvom FiM-a. Ovo je bila prilika za naše studente da prezentiraju svoja postignuća na svjetskoj razini, na natjecanju je sudjelovalo 80 timova iz 19 zemalja, jednako podijeljenih u kategoriju s električnim pogonom i s motorima s unutarnjim izgaranjem. Motocikl FRM4 s kojim se tim natjecao imao je najmanju pravilnikom dopuštenu masu, 95 kg, motor od 250 cm3 te teoretsku maksimalnu brzinu od 214 km/h, dok je na stazi postignuto 191 km/h.

Prva dva dana natjecanja bila su predviđena za testiranje samog proizvoda kako bi svi vozači bili sigurni. Taj dio je sada već rutinski odrađen, a testni vozač je bez ikakvih primjedbi dao dopuštenje za sudjelovanje motocikla na utrkama.

Kad su krenule dinamičke discipline, FESB Racing se već prvog dana testova uspio dokazati te je u kategoriji motora s unutarnjim izgaranjem na ubrzanju osvojio prvo mjesto. Na kraju dana motocikl i tim su se istaknuli i u ostalim kategorijama te su se po bodovanju našli na visokom trećem mjestu. Drugi dan natjecanja nastavljen je niz visokih rezultata. Motocikl je prvi puta vozio punu duljinu utrke, u probnoj vožnji podešavale su se postavke motocikla kako bi se izvukla svaka desetinka, a tim je proizvod i inovaciju uživo prezentirao sucima. Tema inovacije bila je automatizirani sustav izvještaja koji nadzire mjerenja senzora motora te pomoću njih ispisuje izvještaj koji u kratkom roku omogućuje prilagođavanje motora, što je olakšalo i ubrzalo ranija podešavanja. U prezentaciji statičkog dijela, MS1 Finals, suce je impresionirala tehnologija iza izrade stražnje vilice i nosive konstrukcije sjedala vozača, koja je sastavni dio motocikla, izrađena kompletno pomoću kompozitnih materijala te je tim I u ovoj kategoriji zasluženo dobio prvo mjesto

Nažalost, treći dan dinamičkih disciplina donio je izazove, jer je vozač zbog pogrešne procjene doživio pad i nije se uspio kvalificirati za glavnu utrku. Unatoč tome, tim se može ponositi postignutim 14. mjestom, što predstavlja najveći uspjeh do sada. Važno je napomenuti da nitko nije ozbiljno ozlijeđen, što pokazuje visoku razinu sigurnosti tima. Studenti sa Sveučilišta u Splitu su ovim rezultatom dokazali da mogu konkurirati najvećim svjetskim sveučilištima, uključujući i one u prijestolnicama motociklističke industrije, poput Bologne. Motocikl je već popravljen, a tim sada očekuju testiranja i razvoj koncepata za buduće motocikle koji će nadmašiti sve što su postigli dosad.

FESB Racing uvijek traži nove članove, tako da ako mislite da ste ambiciozni, želite raditi u timu i nadograditi znanja dobivena na fakultetu, kao i dobiti praksu za budući razvoj, javite se putem instagrama: @fesbracing ili online formulara na linku i postanite dio ove priče. Svaki student FESBa ali i svih ostalih sastavnica Sveučilišta može pronaći svoju ulogu u timu!

Link za prijavu: https://forms.gle/3boVfxeFzvmord899

Kategorije