DRŽAVNA NAGRADA ZA ZNANOST DODIJELJENA PROF. DR. SC. DRAGANU POLJAKU

Prof. dr. sc. Dragan Poljak nagrađen je godišnjom državnom nagradom za znanost u području tehničkih znanosti za iznimne, svjetski prepoznatljive, znanstvene rezultate!

 

Prof. Poljak

 

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost, imenovan Odlukom Hrvatskoga sabora, na 4. sjednici održanoj 13. studenoga 2023. godine donio je Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2022. godinu.

Čestitamo prof. dr. sc. Draganu Poljaku na iznimnom uspjehu, uz napomenu da je državnu nagradu za znanost dobio i 2003. godine što ukazuje na kontinuitet znanstvene izvrsnosti.

 

Iz obrazloženja Odluke o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2022.godinu:

Prof. dr. sc. Dragan Poljak, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, nagrađuje se godišnjom nagradom za znanost za iznimne, svjetski prepoznatljive, znanstvene rezultate, koji se odnose na razne aspekte proračuna elektromagnetskih polja. U cijeloj znanstvenoj karijeri bavio se vrlo uspješno: numeričkim modeliranjem zračećih struktura, analizom utjecaja elektromagnetskih polja na ljudsko tijelo i okoliš, biomedicinskim aplikacijama elektromagnetskih polja te proučavanjem fizike plazme u sklopu istraživanja termonuklearne fuzije. U 2022. godini profesor Poljak objavio je 10 radova A kategorije i 11 radova u zbornicima znanstvenih skupova. Rezultatima tih radova, a i radova u ranijem vremenu, značajno pridonosi istraživanjima na području elektromagnetske dozimetrije u svrhu proširivanja izvornih znanstvenih spoznaja o neželjenom utjecaju elektromagnetskih polja koja generiraju uređaji i sustavi novih komunikacijskih tehnologija na ljude, ali i novih spoznaja o mogućim biomedicinskim primjenama elektromagnetskih polja u terapijske svrhe.

Popis svih nagrađenih može se pronaći na poveznici: https://mzo.gov.hr/vijesti/dobitnici-drzavne-nagrade-za-znanost-za-2022-godinu/5858

Kategorije