31. ”Veslački susret osmeraca studenata strojarstva i brodogradnje Hrvatske.” u znaku studentica

  1. ”Veslački susret osmeraca studenata strojarstva i brodogradnje Hrvatske.” prošao je u znaku ženskih studentskih posada osmeraca gdje ih je bilo čak 8. Respect.

Ovaj izvanredan događaj organizirao je Fakultet strojarstva i brodogradnje u suradnji s Veslačkim savezom Zagreba, sportskom udrugom Omega i HAVK Mladost, te uz podršku i pokroviteljstvo rektora Sveučilišta u Zagrebu, profesor Stjepan Lakušić.

Na programu regate, kao i prošlih godina, bilo je sedam uzbudljivih utrka, uključujući šest uvodnih sprintova četveraca i osmeraca na 500 metara, koji su poslužili kao priprema za glavnu utrku osmeraca studenata na 2000 metara. Ukupno, više od dvjesto studenata, diplomiranih studenata i profesora sa sveučilišta iz Zagreba i Splita nastupilo je predstavljajući svoje fakultete u čak dvadeset i sedam posada.

U glavnoj utrci snage su odmjerile prve postave osmeraca studenata zagrebačkih fakulteta FSB-a, Kineziološkog fakulteta (KIF), Ekonomskog fakulteta (EFZG), Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), Medicinskog fakulteta (MEF) i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu (FESB). Pobjednički pehar pripao je studentima FSB-a, koji su osvojili 31. Veslački susret osmeraca. Baš kao što smo i mi to radili proteklih 20 godina. Posade FSBa, FERa i KIFa bile su ekipirane od aktivnih veslača pa su u konačnom plasmanu presudili energetski kapaciteti. Medalja nam je izmakla u finišu obje uzbudljive utrke. Za naše dvije studentske posade u utrci na 500m I 2000m veslali su Roko Perišić, Petar Gudić, Petar Miloš, Željko Deak, Ivan Banovac, Antonio Grgurinović, Duje Denona, Nikola Dumičić, Domagoj Barbača, Ivan Ivanušić, Damir Jurić, Matej Zović,  korm. Iris Puljiz.

Osim glavne utrke, i druge posada FESBa odveslale su uzbudljive utrke na način da je o konačnom plasmanu odlučivao veslački “VAR”, kod profesora za pobjedu (Marin Despalatović, Toni Perković, Ivan Krolo, Zvonimir Batinić i k. Ivan Granić), a kad profesorica za drugo mjesto (Maja Škiljo, Ana Kuzmanić Skelin, Linda VIcković, Vesna Pekić, k. Granić), ali protiv broda sa skul veslima (svaka veslačica sa dva vesla) koji je samim time imao prednost.

Lijepo vrijeme i uzbudljive utrke učinile su ovaj događaj još posebnijim, 31. put, na kojem smo stalni sudionici, te kao gosti i partneri sudjelovali u proslavi Dana FSBa kojima ovaj sportski događaj daje poseban status i naglašava nerazdvojivost osobina koje krase uspješnog sportaša i akademskog građanina, u ovom slučaju, 2 u 1.

Kategorije