Poziva na predavanje: Skrivena ruka prirode

Skrivena ruka prirode – sažetak predavanja

Stoljećima je u fizici vladalo duboko uvjerenje da su fundamentalni zakoni prirode lijevodesno simetrični. No, 1956. godine to se sasvim mijenja dramatičnim otkrićem da je tzv. slaba sila potpuno asimetrična – samo lijeve čestice međudjeluju. Ali, što ako je simetrija samo skrivena, a ne potpuno narušena u subatomskom svijetu?

Predavanje, koje će se održati u srijedu, 13. prosinca 2023., 18:30h u Palači Milesi, Trg Braće Radić 7, je posvećeno Lijevo-Desno Simetričnoj Teoriji, u okviru koje je predviđena masa neutrina, tajanstvenih čestica, desetljećima prije potvrde mjerenjima. Pitanje “služi li se priroda jednako lijevom i desnom rukom?” je ključno pitanje u fizici elementarnih čestica, koje je dovelo i do samog Standardnog modela – teorije koja danas opisuje svijet na fundamentalnoj razni.

Odgovor na ovo pitanje je središnji koncept teorije profesora Senjanovića i predmet je eksperimentalnih istraživanja na Velikom sudaraču hadrona (LHC) na CERN-u. Vrstan predavač, direktni sudionik razvoja fizike u zadnjih nekoliko desetljeća, donosi izuzetno zanimljive detalje iz svijeta najmanjeg.


Prilog:

Kategorije