Dario Vranješ dobitnik nagrade Hrvatskog instituta za kibernetičku sigurnost (HIKS) za istaknuti studentski rad

Hrvatski institut za kibernetičku sigurnost – HIKS dodijelio je godišnje nagrade i priznanja za posebni doprinos izvrsnosti u području kibernetičke sigurnosti u Republici Hrvatskoj. Dodjela se održala 18. prosinca 2023. u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu.

 

Na temelju provedenog postupka vrednovanja, priznanje za istaknuti studentski rad osvojio je naš bivši student i sadašnji vanjski suradnik, Dario Vranješ, mag. ing. comp. s diplomskim radom pod naslovom “Acoustic Side-Channel and Other Keyboard Attacks Using Machine Learning Techniques”. U nagrađenom radu uspješno je implementiran praktičan akustični napad sporednim kanalom na tipkovnice, koristeći pristup temeljen na dubokom učenju. Korištenjem naučene neuronske mreže omogućeno je prepoznavanje sekvenci unesenih na tipkovnici iz trećeg izvora, eliminirajući potrebu za izravnim promatranjem tipkovnice. Osim što omogućava intuitivno praćenje automatski označenih znakova, koncept predstavljen u ovom radu rješava i značajan izazov otkrivanja rasporeda tipki na korisnikovoj tipkovnici. Ovakav pristup osigurava precizno označavanje svih znakova prisutnih u lozinkama, uključujući i specijalne znakove, čime se postiže točnost od 98 posto u prepoznavanju pritisnutih tipki unutar pet pokušaja. Ovo istraživanje čini akustične napade realističnijim i prilagodljivijim za širok spektar scenarija napada na sigurnost lozinki.

Cilj postupka odabira i dodjele nagrada i priznanja je poticati izvrsnost i inovacije u području kibernetičke sigurnosti u Republici Hrvatskoj. Na taj način želi se podržati daljnji razvoj i promicanje kibernetičke sigurnosti te prepoznati i nagraditi one koji su dali izniman doprinos u tom području u protekloj godini.

Čestitamo Dariju na godišnjoj nagradi za rad koji je izrađen pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Tonija Perkovića te se zahvaljujemo HIKS-u i FER-u na iznimnom gostoprimstvu.


Izvor: https://www.hiks.hr/news/hiks-annual-awards-for-2023

Kategorije