Znanstvenici s FESB-a sudjelovali u otkriću najudaljenije aktivne galaktičke jezgre

U okviru rada na FESB-u, dr. sc. Darko Zarić, čiji je mentor bio prof. dr. sc. Nikola Godinović, dizajnirao je, testirao i razvio  sustav kojim se s preciznošću boljom  od 5 kutnih sekundi  (pomak od 0,7 milimetara na udaljenosti od 27 m) deset puta u sekundi mjeri pomak kamere udaljene 27 metara od reflektora. Sustav je uspješno instaliran na teleskop LST-1 i u potpunosti ispunjava zahtjeve dizajna.

Drugi sustav, za precizno mjerenje i korekciju usmjerenosti teleskopa prilikom opažanja,  razvija doktorand Toni Šarić, također na FESB-u.

Naime, obojica su članovi kolaboracije Large Size Telescope (LST). Navedenu kolaboraciju čini više od 400 znanstvenika i inženjera iz dvanaest različitih država i iz 67 raznih institucija.

Među članovima koji dolaze iz Hrvatske su također i znanstvenici iz Rijeke i Osijeka. Isti su radili i pritom doprinijeli svim fazama razvoja teleskopa LST-1, kako dizajnu, tako i izgradnji, puštanju u rad i analizi podataka.

Potrebno je naglasiti da je u Splitu, na FESB-u dizajniran, testiran i razvijen sustav za kalibriranje pogonskih motora za usmjeravanje teleskopa te precizno mjerenje usmjerenosti teleskopa.

Suradnjom svih članova LST kolaboracije izrađen je instrument LST-1 koji ima očekivane performanse i koji će u budućnosti, kroz narednih dvadesetak godina, doprinijeti razumijevanju najenergičnijih procesa u svemiru, uzimajući slike kozmičke akceleratora  detekcijom fotona  gama  zraka (foton gama zraka ima energiju koja je tisuće milijardi puta veća od energije fotona vidljive svjetlosti).

LST-1 teleskop smješten je na sjevernom opservatoriju CTAO  (Cherenkov Telescope Array Observatory) na Kanarskom otoku La Palma i još uvijek se nalazi u fazi puštanja u rad. Iako se radi o početnoj fazi, već je došlo do velikog znanstvenog otkrića najudaljenije aktivne galaktičke jezgre (Active Galactic Nuclei, AGN).

 

Čestitamo našim znanstvenicima i želimo još uspjeha u prikupljanju i analizi podataka koji će pomoći u razumijevanju procesa u svemiru!

Kategorije