10. FantaSTikon: Konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike

Udruga F&ST po deseti put organizira FantaSTikon, trodnevnu konvenciju fantastike, društvenih igara i znanstvene fantastike, koja će se održati na našem Fakultetu od 15. do 17. ožujka 2024. godine.

Konvencija i ove godine obiluje raznolikim sadržajem iz kojeg se može izdvojiti nekoliko točaka koje bi mogle biti zanimljive:

Petak 15. 3.

  • 20:00 – 21:00 h u A102 prof. dr. sc. Goran Senjanović: “Svemir čestica”
  • 21:00 – 22:00 h u A102 znanstveno-književni panel “Mijenjati okoliš ili mijenjati čovjeka?”

Subota 16. 3.

  • 17:00 – 17:30 h u A103 Zoran Vukšić: “Terra – teraformiranje”
  • 19:00 – 20:00 h u A102 dr. sc. Barbara Arbanas Ferreira: “Autonomni višerobotski sustav za operacije nadzora i intervencije na moru”

Nedjelja 17. 3.

  • 13:30-15:00 h u A101 doc. dr. sc. Vjekoslav Tvrdić: “Elementi strojeva i steampunk”

Detaljnije o programu

Jedan od počasnih gostiju 10. FantaSTikona je profesor emeritus na International Centre of Theoretical Physics i profesor na Ludwig-Maximilians Sveučilištu u Münchenu prof. dr. sc. Goran Senjanović, svjetski renomiran fizičar elementarnih čestica, koji će govoriti upravo o svom području, s posebnim naglaskom na neutrine.

Sa zagrebačkog FER-a dolazi poslijedoktorska istraživačica i asistentica dr. sc. Barbara Arbanas Ferreira koja će predstaviti autonomni višerobotski sustav za operacije nadzora i intervencije na moru, nagrađen u veljači ove godine na prestižnom međunarodnom natjecanju u robotici u Abu Dhabiju.

Sa FESB-a će nam se pridružiti doc. dr. sc. Vjekoslav Tvrdić u jedinstvenom spoju strojarstva i književnosti, s radionicom pisanja “Elementi strojeva i steampunk”.

Uz dva književnika, Olivera Franića i Eda Barola, dr. sc. Ivica Vilibić s Instituta Ruđer Bošković i prof. dr. sc. Mladen Šolić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo će sudjelovati u znanstveno-književnoj panel raspravi o tome treba li prilagođavati čovjeka okolini ili okolinu čovjeku (transhumanizam vs. teraformiranje). Na sličnu temu predavanje će održati Zoran Vukšić iz udruge Permakultura Dalmacija, koji će pokušati odgovoriti na pitanje trebamo li uopće stvarati novu Zemlju ili možemo nešto učiniti s ovom koju već imamo.

Uz obilan program, nudi se i bogat izbor društvenih igara za slobodno igranje, nagradne kvizove, radionice i misterioznu aukciju. Više informacija možete pronaći na www.fantastikon.com, te Facebook i Instagram profilima Udruge F&ST i FantaSTikona.

Ulaz na konvenciju za sve studente i djelatnike našeg Fakulteta je BESPLATAN!

Želimo svim posjetiteljima dobru i nezaboravnu zabavu.

Kategorije