Na FESB-u održana radionica Učenički istraživački dani u sklopu projekta „International Masterclasses – Hands on Particle Physics“

Znanstvenici s FESB-a, prof. dr. sc. Nikola Godinović, doc. dr. sc. Damir Lelas, Toni Šarić, mag. phys. i Mijo Matković, mag. phys. su dana 29. veljače 2024. godine upoznali učenike srednjih škola iz Splita (III. gimnazija Split – Prirodoslovno matematička gimnazija; V. gimnazija „Vladimir Nazor“ Split; Prirodoslovna škola Split) s aktualnim stanjem u fizici elementarnih čestica te im predočili znanstveno istraživanje, odnosno pružili uvid u radni dan znanstvenika.

Navedeni znanstvenici, fizičari s FESB-a, koji su od samih početaka uključeni u dizajn, izgradnju te analizu podataka CMS detektora, upoznali su učenike i s metodom detekcije čestica kao i sa radom LHC akceleratora koji se nalazi u CERN-u. Koristio se i posebno dizajnirani softver, radom kojeg su grafički prikazane čestice nastale u sudarima. Učenici su imali zadatak prepoznati koje su čestice nastale na osnovi prikazanih tragova u CMS detektoru slijedom čega su trebali izračunati njihovu masu.

Nakon analize podataka održao se i video konferencijski poziv s CERN-om u sklopu kojeg su učenici mogli predstaviti rezultate analize i postavljati upite.

Radionici je prisustvovalo ukupno 40 učenika iz navedenih srednjih škola, a iste su predvodile profesorice: Tamara Pavlović, Marina Tvrdeić, Nela Dželalija, Ines Piacun, Fani Barbaroša.

Radionica je, sve u sklopu projekta „International Masterclasses – Hands on Particle Physics“, istovremeno održana i u Aachenu, Mainzu, Pallaseau i Peruggi.

Kategorije