FESB-u doniran uređaj za zavarivanje Welbee P 500L firme „Daihen – Varstroj, welding, cutting and robotics“ d.d.

Dana 27. studenoga 2014. godine na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu održan je program donacije uređaja za zavarivanje Welbee P 500L s prezentacijom i popratnim predavanjima

Predavanju i prezentaciji su nazočili zainteresirani i delegirani predstavnici poslovnog sektora i industrije, Županije Splitsko – Dalmatinske, studenti i zaposlenici FESB-a, te neki od stranih studenata koji su na Erasmus razmjeni i IAESTE praksi.

Program donacije i prezentacije rada uređaja za MIG/MAG zavarivanje je na početku skupa dao izv. prof. dr. sc. Nikša Krnić i zahvalio se svim nazočnim na dolasku.

Prodekan doc. dr. sc. Damir Lelas je našim stranim i domaćim gostima sažeto predstavio povijest Fakulteta i dao aktualni prikaz mogućnosti i kapaciteta FESB-a kroz brojke i opise aktivnosti naših zavoda i njihovih laboratorija na području nastave i istraživanja.

U ime donatorske firme „Daihen – Varstroj, welding, cutting and robotics“ d.d., mag. Matjaž Vnuk, predsjednik Uprave je govorio o povijesti firmi OTC Daihen i Varstroj i njihovom ovogodišnjem udruživanju. Obje firme imaju vrlo dugotrajan i bogat životopis a japanski ogranak firme je jedan od najutjecajnijih i vodećih svjetskih firmi na području zavarivanja i robotike za zavarivanje. Ona također prednjači i po broju patenata vezanih uz zavarivanje i na globalnoj industrijskoj razini je na vrhu po udjelu robota za zavarivanje. U Japanu je i istraživački centar firme a odnedavno je u Sloveniji, Lendava i Tehnološki centar firme „Daihen Varstroj“ d.d. Mag. Vnuk je istakao i dosadašnju suradnju s našom Institucijom.

Izv. prof. dr. sc. Nikša Krnić održao je kratko uvodno predavanje i dao pregled i aktualno stanje razvoja elektrolučnog zavarivanja kontinuiranom žicom u zaštiti plina – MIG/MAG zavarivanje. Istaknute su glavne značajke i problematika električnog luka i kontrole ovog procesa zavarivanja, primjenjivost i specifičnosti zavarivanja konstrukcijskih metala, industrijske aplikacije procesa i istraživačko-razvojni trendovi MIG/MAG procesa. Izlaganje je bilo koncipirano na takav način da revidira temeljne značajke procesa radi nazočnih studenata ali i da prikaže najnovije stvari na ovom području radi stručnjaka iz prakse uvodeći ih u problematiku zavarivanja i dosege najnovijeg uređaja koji je doniran FESB-u.

Dr. Eng. Tomoyuki Ueyama iz Daihenovog istraživačkog instituta donatorske firme je održao predavanje o razvoju uređaja za elektrolučno zavarivanje kontinuiranom žicom u zaštiti plina (MIG/MAG). Dao je detaljan uvid u problematiku prskanja kod zavarivanja u zaštiti CO2 plina i usporedio rezultate kod zavarivanja čelika u zaštiti plinskih mješavina. Predočio je najnoviju elektroničku tehnologiju koja je trenutačno najbrža na tržištu uređaja za zavarivanje i iznio prednosti korištenja iste u pogledu kontrole luka koja rezultira u manjem prskanju, boljoj kontroli penetracije, poroziteta i mikrostrukture. Predočio je i benefite AC/DC zavarivanja i toplinskog cikliranja promjenom brzine dobave žice. U prezentaciji je dr. eng. Ueyama prikazao vrlo interesantne snimke rada električnog luka uz primjenu Welbee elektroničkog čipa što je posebno moglo biti interesantno našim i stranim studentima koji su nazočili prezentaciji.

Prvo startanje doniranog uređaja „Daihen – Varstroj“ Welbee P 500L i uspostavu električnog luka u Laboratoriju za zavarivanje Zavoda za strojarsku tehnologiju FESB-a izveo je predstavnik firme „Servus“ Čakovec gospodin Silvestar Balažić. On je na konstrukcijskom čeliku na zadovoljstvo publike prezentirao benefite Welbee tehnologije sa smanjenim prskanjem.

autor: Nikša Krnić

Kategorije