FESB na Festivalu znanosti 2016.

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je ‘Znanost i umjetnost’. Festival je bio organiziran od 18. do 23. travnja 2016. godine na 34 različite lokacije kao što su škole, fakulteti, galerije,
muzeji, knjižnice, hoteli te jedan brod.

Otvaranje Festivala organizirano je u dvorištu Galerije umjetnina gdje su se prvenstveno djeci, a i odraslima prikazivali različiti zanimljivi pokusi, proizvodi ili ideje. FESB se predstavio nizom zanimljivih stvari koja su i kod djece i kod odraslih izazvali veliko zanimanje.

Naočale i virtualna šetnja Peristilom ili katedralom sv. Duje koje su neumorno predstavljale prof. dr. sc. Mirjana Bonković i dr.sc. Ana Kuzmanić Skelin bile su pravi hit.

Na stolu do, veliko zanimanje izazvao je 3D printer, a kada bi završila izrada nastala bi gužva oko toga tko će postati ponosni vlasnik figurice. Na veliki broj pitanja o robotima strpljivo su odgovarali doc. dr. sc. Josip Musić i dr.sc. Ivo Stančić, a s nestrpljenjem se očekivalo svako polijetanje i slijetanje dronova.

Kroz tjedan Festivala znanosti profesori Fakulteta su održali niz predavanja različitih tema, a to su:

Izv.prof.dr.sc. Sandro Nižetić; tema: Edukativni školski sat o energetskoj učinkovitosti ‘Misli na sutra’, Prof.dr.sc. Lovre Krstulović Opara; tema: ‘Primjena infracrvene termografije u očuvanju kulturne baštine’,

Izv.prof.dr.sc. Nikola Godinović; tema: ‘Fizika i umjetnost’ i tema: ‘Crne rupe, gravitacijski valovi i gama zrake’,

Prof.dr.sc. Dragan Poljak; tema: ‘Računalne simulacije u fizici plazme i fuzijskoj tehnologiji’,

Prof.dr.sc. Ilja Doršner; tema: ‘Opća teorija relativnosti (… kroz Hollywoodske filmove…)’

U četvrtak 21.04.2016. FESB je bio domaćin događanjima na Festivalu znanosti. Taj dan je na Fakultetu organizirana izložba učeničkih radova pod naslovom Umjetnost u službi znanosti: Portreti znanstvenika. Učenici Škole likovnih umjentosti u Splitu pod vodstvom profesorice Višnje Mach Orlić na najizravniji način, izradom umjetničkih radova na temu znanosti, svjedočili su o komunikaciji znanosti i umjetnosti. Iako to nije uvijek tako očito, znanost i umjetnost komuniciraju i potiču kreativnost.

Kroz smotru naziva ‘Budi i ti znanstvenik’ imali smo prilike vidjeti cijeli niz pokusa i zanimljivih radova učenika osnovnih škola. Smotru su organizirali prof.dr.sc. Ivica Puljak, izv.prof.dr.sc. Nikola Godinović, doc.dr.sc. Damir Lelas i gdja Anita Delić. I ove godine kao i prijašnjih godina, svjedočili smo velikom odazivu i entuzijazmu učenika i nastavnika od Omiša do Sinja i naravno Splita. Lijepo je bilo vidjeti te mlade ljude kako strastveno i fokusirano predstavlju svoje radove i objašnjavaju fizikalne koncepte u eksperimentima i tako već u najranijojškolskoj dobi usvajaju vještine znanstvene metodologije i kritičkog promišljanja. Smotra ‘Budi i ti znanstvenik’ promovira samu bit obrazovanja, a to je razmišljanje i zaključivanje. U večernjim satima na Fakultetu je predavanje pod naslovom ‘Osobitosti Vrančićevih tehničkih konstrukcija u vezi s razvojem matematike i njene primjene u znanosti i tehnici’ održala gdja Marijana Borić.

Osvrt pripremili:

Izv.prof.dr.sc. Nikola Godinović

Izv.prof.dr.sc. Boris Ljubenkov

 

Kategorije