Otvoren 25. EFPW u Dubrovniku

Ova konferencija traje od 27. do 29. studenog 2017. godine u Dubrovniku organizira, a tema najvažnijeg europskog znanstvenog skupa o fuziji je Numeričko modeliranje za fuziju. Teme konferencije su različiti aspekti numeričkog modeliranja kao ključnog preduvjeta razumijevanja procesa u budućoj fuzijskoj elektrani. U Dubrovniku se okupilo 80-tak vodećih stručnjaka za istraživanje fuzije te će se po prvi put predstaviti i novi koncept fuzijske elektrane.

Skup su otvorili supredsjedatelji konferencije: dr. sc. Tonči Tadić (IRB) i prof. dr. sc. Dragan Poljak (FESB) te v. d. ravnatelja IRB dr. Stjepko Fazinić.

Doprinos hrvatskih stručnjaka pod vodstvom prof. Dragana Poljaka matematičkom modeliranju plazme posebno je značajan u fuzijskom programu EU. FESB je u posljednjih nekoliko godina više puta ugostio veći broj znanstvenika iz cijele EU u sklopu tzv. Code Campa, u okviru kojeg se okupljaju teorijski fizičari koji se bave razradom modela fuzijske elektrane što potvrđuje značajnu ulogu koju naši istraživači imaju u području matematičkog modeliranja plazme, što je iznimno važno i za razvoj ITER-a i buduće fuzijske elektrane DEMO. Prof. Dragan Poljak (FESB) na ovoj konferenciji će izložiti numeričke modele za analizu plazme u fuzijskom reaktoru. Po riječima dr. sc. Tonča Tadića (IRB) to je priznanje za FESB i za Hrvatski fuzijski program.

EU ima ključnu ulogu u konstrukciji Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER), u kojem sudjeluju EU, SAD, Kina, Rusija, Indija, Japan i Južna Koreja. Radi se o najvećem znanstvenom eksperimentu današnjice, vrijednom 13 milijardi eura, od čega EU financira polovicu troškova. Cilj ITER-a je pokazati izvedivost uređaja za fuzijsku energiju na industrijskoj razini, odnosno postići tzv. samogoruću plazmu po uzoru na Sunce. U energijskoj strategiji EU do 2030. godine fuzija zauzima iznimno važno mjesto te je cilj da upravo EU postane svjetsko središte fuzijske energije i pratećih tehnologija.

Kategorije