Završeno šesto izdanje SpliTech konferencije: Umjetna inteligencija, tehnologije bez baterije te minimiziranje energetskih resursa

Ovogodišnja SpliTech konferencija o pametnim i održivim tehnologijama, već tradicionalno okuplja eminentne znanstvenike i stručnjake iz akademske zajednice, na kojoj je prezentirano preko 150 znanstvenih radova iz preko 30 zemalja svijeta.

 

 

Šesto izdanje  SpliTech konferencije održano 8. – 11. rujna 2021. uspješno je privedeno kraju nakon IoT (Internet of Things) dana na splitskom FESBu te trodnevnog znanstvenog programa održanog u Bolu na Braču, kroz koju je u hibridnom obliku sveukupno prošlo više od 400 domaćih i inozemnih gostiju. U moru znanstvenih konferencija kojih je svakim danom sve više SpliTech je ugledao već svoje šesto izdanje i to u superlativima. Na ovogodišnjoj SpliTech konferenciji je prihvaćeno preko 150 znanstvenih radova iz preko 30 zemalja cijelog svijeta. Tehnički susponzor konferencije je međunarodna organizacija IEEE koja garantira visoku citiranost i kvalitetu objavljenih radova. Na samom službenom otvorenju SpliTech konferencije na Braču, najveći interes prisutnih izazvala su predavanja eminentnih znanstvenika Petar Sabev Varbanova, Dimitrios Tzovarasa i Joshua R. Smith.

Prvog dana konferencije, 8. rujna, na FESB-u u prostorijama PICS-a održao se besplatan jednodnevan IoT day gdje se tražila karta više. U suorganizaciji s ICT Županijom, održale su se tri praktične radionice, koje su se popunile u rekordnom roku. Dubravko Čulibrk sa Sveučilišta iz Novog Sada je u sklopu IoT dana održao radionicu AI za početnike za 15 najbržih sretnika, odnosno radionicu na kojima su se svi prisutni mogli upoznati sa tehnikama dubinskog učenja te neuralnih mreža korištenjem praktičnih primjera upotrebom grafičkih Huawei Ascend kartica u oblaku. Antonio Vilei iz STMicroelectronics je održao praktičnu radionicu na temu Prototipiranje IoT nodova korištenjem STM32 uređaja. Na prezentaciji sudionici su se upoznali s razvojnom okruženjem STM32 te su testirali niz mogućnosti uključujući izradu neuralne mreže te pokretanje modela mreže na mikrokontroleru. Francesco Chietera iz EMTech Lab at Università del Salento pokazao je zainteresiranim polaznicima kako je moguće Izraditi antenu u par sati. U prvom dijelu radionice studenti su se upoznali sa teorijskim konceptima antene, od kojih su neki realizirani praktično kroz jednostavne žičane antene (dipol/monopol), kao i mjerenja njihovih glavnih metrika.

Prof. dr. sc. Petar Sabev Varbanov sa Brno University of Technology, VUT Brno Češka, jedan citiranijih znanstvenika u području ušteda energije i učinkovitosti, na konferenciji je imao govor na temu: „Minimiziranje zahtjeva energetskih resursa i utjecaja na okoliš za industrijsku i gradsku simbiozu primjenom koncepata cirkularnosti i energije“. Tom prilikom je izjavio:

      Jedan od načina istodobnog minimiziranja korištenja svježih resursa i smanjenja zagađenja je industrijska i urbana simbioza koja se realizira kroz primjenu Cirkularne ekonomije. Potrošnja resursa i emisija ispušnih plinova mogu se smatrati kao da proizlaze iz nekoliko domena – upotreba proizvoda, proizvodnja i isporuka, opskrba resursima, prerada otpada i ponovna uporaba. U svom govoru je naveo da se kombinacija područja proizvodnje i prerade otpada razmatra s dva gledišta – identifikacija optimalne stope kružnosti i korelacija otiska eksergije s doprinosom održivosti kružnog sustava.

Sljedeći govor održao je znanstvenik dr. sc. Dimitrios Tzovaras iz Centre for Research & Technology Hellas (CERTH), Grčka, koji je održao predavanje na temu „Revolucionizacija industrije 4.0 korištenjem umjetne inteligencije?” u kojoj se dotaknuo nekoliko bitnih tema:

        1) AI i Big Data istraživanja za rješavanje različitih izazova u industriji 4.0: a) “Lagana” umjetna inteligencija koja se može neometano izvoditi na uređajima male snage kao što su pametni telefoni, ugrađeni sustavi, energetski učinkoviti procesori b) Objašnjiva umjetna inteligencija s primjenom u okruženjima visokog rizika i visokog povjerenja, gdje najbolja pogreška modela može imati ozbiljne posljedice. 2) Federalno učenje (FL) za decentralizirano strojno učenje na rubnim uređajima koje im omogućuje donošenje odluka na temelju znanja iz cijele mreže bez potrebe za prenošenjem svih svojih podataka. 3) AI unapređuje istraživanje robotike o percepciji, planiranju kretanja, navigaciji i suradnji. 4) Proširena i virtualna stvarnost pomoću umjetne inteligencije za olakšavanje usvajanja Industrije 4.0 u tvornicama budućnosti.

Joshua R. Smith sa University of Washington, USA je održao predavanje pod nazivom “Vječno računarstvo: tehnologije za uklanjanje baterija?” u kojem je rekao: Energetska učinkovitost u području računarstva se poboljšala za više od bilijun puta od trenutka izuma prvog elektroničkog računala. Ovo zapanjujuće skaliranje energetske učinkovitosti je omogućilo stvaranje prilika za senzorske i računalne sustave bez baterija koji se napajaju radio valovima i drugim izvorima energije iz okoline. Takvi se uređaji mogu ugraditi u tijelo, u strukture ili ih se može postaviti na mjerila gdje nije moguće instalirati baterije i žice. Joshua Smith je opisao rad svoje istraživačke grupe čiji je cilj omogućiti vječne senzorske i računalne sustave bez baterija. Opisao je rad na prikupljanju RF energije, bežičnom prijenosu energije i komunikaciji s povratnim rasipanjem okoline, kao i senzorske sustave temeljeni na ovim konceptima, uključujući sustave mobilnih telefona kao i kamere bez baterije.

Uz predavanja, tutoriale, sastanke sa predstavnicima tvrtki, okugle stolove, valja izdvojiti radionicu prof. dr. sc Sandra Nižetića pod nazivom “Pametne i učinkovite tehnike hlađenja za fotonaponske tehnologije”, organizirane u sklopu HRZZ projekta Smart and hybrid cooling techniques for siliceous photovoltaic panels IP-01-2018-2814. Nadalje, FOSS Research Centre for Sustainable Energy (University of Cyprus) su organizirali radionicu pod nazivom “PANTERA & SUPEERA Joint Workshop: Boosting the R&I activity on Smart Grid Technologies“. Dubravko Čulibrk sa Sveučilišta Novi Sad, Srbija je organizirao radionicu pod nazivom  Hands-on training: AI in Focus. Polaznici radionice su imali priliku implementirati duboku neuronsku mrežu koristeći Huawei AI Ascend cloud sustav. Sudionici su također imali priliku prisustvovati simpozijima “RFID Symposium” kojeg je organizirao Luca Catarinucci (University of Salento, Italy) dok je Luigi Patrono (University of Salento, Italy) organizirao “IoT Symposium”. Branko Klarin i Goran Gašparović (University of Split, Croatia) su organizirali “Special Session on Aerotech and Aerospace Applications”. Na kraju izdvajaju se tutorijali Maura Zucca pod nazivom “Wireless Power Transfer for Electric Vehicles: Measurements and Models to assess power transfer efficiency and human exposure” te prof. dr. sc. Dragana Poljaka (University of Split, Croatia)  pod nazivom “Engineering Models in Computational Electromagnetics (CEM)”.

Meeting Six Editors in Chief – How to Increase your Publication Result and Success – radionica koju su vodili Jiří Jaromír Klemeš, Sandro Nižetić te Petar Sabev Varbanov. Meeting Six Editors in Chief napravljen je s ciljem pripremanja studenata doktorskih studija kako bi ih upoznali s načinom pisanja znanstvenih radova s namjerom objavljivanja u prestižnim svjetskim časopisima. Dani su primjeri uspješnih publikacija s analizom značajki koje dovode do njihovog velikog utjecaja.

Kategorije