Završen projekt DEPROCIM – Razvoj integrativne procedure upravljanja kontinuiranim unaprjeđenjem proizvodnih i uslužnih procesa

Industrijski sektor je pokretač održivog razvoja i izvor velikog broja radnih mjesta. Globalizacija tržišta, izniman porast konkurencije, porast očekivanja kupaca, digitalna revolucija samo su neke od promjena s kojima se industrijska poduzeća suočavaju u 21. stoljeću.

 

Kako bi se mogla nositi sa svim zahtjevima koji se pred njih postavljaju, ona su prisiljena kontinuirano poboljšavati svoje proizvodne, logističke i poslovne procese. Jedan od aktualnih načina na koji razvijena poduzeća odolijevaju izazovima suvremenog svijeta je razvoj prema „Industriji 4.0 (I4.0)“. Njega karakteriziraju digitalizirano upravljani i praćeni proizvodni sustavi. Preduvjet za implementaciju koncepta I4.0 ili Pametne tvornice smatra se uvođenje Lean upravljanja. Koncept Lean upravljanja podrazumijeva ostvarenje „Lean“ principa kroz učinkovitu primjenu odgovarajućih metoda i alata, s ciljem otkrivanja i otklanjanja gubitaka u proizvodnim i uslužnim procesima. Iako prelazak na „Lean“ upravljanje ne zahtijeva značajne investicije, zanemariv broj hrvatskih poduzeća ga je implementiralo.

Niska razina implementiranja ovih koncepata kod hrvatskih tvrtki je motivirala voditelja projekta doc. dr. sc. Nikolu Gjelduma da prijavi kompetitivni projekt pod naslovom “Razvoj integrativne procedure upravljanja kontinuiranim unaprjeđenjem proizvodnih i uslužnih procesa (DEPROCIM)” koji je dobio potporu fonda Unity Through Knowledge Fund (UKF), u sklopu natječaja “Moja prva suradnja”.

Glavni cilj ovog projekta bio je kontinuirano unaprjeđenje proizvodnih i uslužnih procesa koje se sastoji od malih koraka unaprjeđenja i naglih unaprjeđenja koja općenito prate značajne investicije. Istraživanja su se fokusirala na suradnju s partnerima iz industrije kako bi se definirala i primijenila procedura upravljanja procesa poboljšanja proizvodnje i usluga. Ona će doprinijeti bržoj prilagodbi proizvodnih sustava zahtjevima koje donosi nova industrijska revolucija.

Na projektu je sudjelovala istraživačka grupa sa Katedre za industrijsko inženjerstvo (FESB), u suradnji sa partnerima iz industrije Feal d.o.o., Dalstroj d.d., Končar – Energetski transformatori d.o.o.Service Center Trogir d.o.o. (SCT) te Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike (FSRE) Sveučilišta u Mostaru.

Za projekt su odobren i utrošena sredstva u iznosu od ukupno 343.080,00 HRK, uz sufinanciranje od strane FEAL d.o.o. Široki Brijeg, BIH, sa 57.158,00 HRK. Projekt je započeo 01. prosinca 2017.g. i završio je 01. ožujka 2019.g.

U sklopu projekta razvijena je demonstracijska pametna tvornica u Laboratoriju za industrijsko inženjerstvo na FESB-u. Pametne tvornice imaju potpuno novi pristup proizvodnji. Pametni proizvodi se uvijek mogu identificirati, locirati i u svako vrijeme se zna njihova prošlost, trenutni status i buduće aktivnosti koje su potrebne da bi se dobio konačan izgled i funkcija proizvoda. Postojeća montažna linija na FESB-u je digitalizirana. Ugrađen je sustav za praćenje proizvodnog procesa u realnom vremenu uz zaslone za prilagodljive upute za radnike. Korištene su IT tehnologije kao Node.js, Express.js framework, JavaScript, HTMLm, uz mikroračunala i mikrokontrolere Intel UP , Raspberry Pi, Arduino te senzore NFC RFID, RPLIDAR, UZV itd, kako bi se razvilo intuitivno korisničko sučelje, i sustav svjestan trenutnih aktivnosti na montažnoj liniji i u okolini. Dodan je samohodni transporter centralno upravljan i vođen RPLIDAR senzorom, a uz linearnu tehniku na montažnim stanicama, servo pogonjenu automatiku u svrhu realizacije zajedničkog rada čovjeka i stroja, te automatski konvejer, značajno se smanjuje napor zaposlenika te skraćuje vrijeme montaže složenog proizvoda.

Kategorije